Fülöp a strucc, savariai kalandjai - Mese Savariáról, nem csak gyerekeknek

Olvass bele a könyvekbe!

Válaszd ki, melyik könyvből olvasnál részeltet:

Fülöp a strucc, savariai kalandjai >> Strucc a könyvtárban >>

Strucc a könyvtárban: Mit olvasson egy strucc?

Fülöp, a strucc gyakran időzött az Iseumban az íbisz madár társaságában. Mióta beköltözött Szombathelyen a címerébe, már többször bejárta a Fő teret és a környékét, de legjobban az íbisz madár társaságában szeretett lenni. Az íbisz ugyanis írni és olvasni tanította Vas vármegye leghíresebb madarát. Nem, mintha a strucc nem ismerte volna e tudományokat, de kétségtelen, hogy igen ritkán gyakorolta az írás és az olvasás mesterségét, hiszen a szavannán nemigen vannak könyvek. De most már Fülöp nemcsak azt akarta tudni, hogy miért lett címerállat, hanem minden egyebet is, amit csak Szombathelyen megtanulhatott. És mivel az íbisznek köszönhették az egyiptomiak az olvasás tudományát, ezért felajánlotta Fülöpnek, hogy segít neki.

Fülöp rendkívül szorgalmas tanuló volt. Éppen a betűzést gyakorolta, ennek köszönhetően pedig az összes feliratot elolvasta már, amit csak az Iseumban talált.

– I.S.E.U.M S.A.V.A.R.I.E.N.S.E. – betűzte Fülöp az egyik írást a falon.
– Úgy van, ügyes vagy! – dicsérte meg barátját az íbisz.
– Most mit olvassak el? Elfogyott az összes felirat – mondta bánatosan a strucc.
– Könyvet – vágta rá az íbisz. – De sajnos itt nálam egy sincs. Viszont elmehetnél a könyvtárba, ott rengeteget találsz.
– És megengedik, hogy beleolvassak? – húzta fel kételkedve a szemöldökét Fülöp.
Tudta, mik azok a könyvek, a Fő téren gyakran be is ment egy boltba, ahol rengeteg-rengeteg könyv volt, de mindenki csak megvette őket, nem olvasta ott a boltban.
– Igen, a könyvtárban rengeteg a könyv, és mindenki azt viheti haza, amelyiket akarja. Persze, nem örökbe, ezeket csak kölcsönözni lehet.

– Kölcsönözni? Az meg mit jelent? – döntötte oldalra a fejét Fülöp.
– Hát kiveszed a könyvet, hazaviszed, elolvasod, aztán visszaviszed, és keresel egy másikat – magyarázta az íbisz.
– Ez jól hangzik – lelkendezett Fülöp. – Megyek is, keresek egyet magamnak!
Az íbisz elmagyarázta Fülöpnek, merre találja a könyvtárat. A strucc már járt arra, de még sosem ment be. Gyorsan elköszönt barátjától, nyakába kapta lábát, és már száguldott is.

Megveszem a könyvet >>

© 2020 Savariamese.hu. Minden jog fenntartva! | Adatkezelés (GDPR) | ÁSZF
Weboldalkészítés: https://ggwebsite.com